Cinemateket Trondheim

Det sjunde Inseglet


Det sjunde Inseglet Sverige 1957 Regi og manus Ingmar Bergman Foto Gunnar Fisher Med Max von Sydov, Bengt Ekerot, Nils Poppe, Bibbi Anderson 95 min 35 mm s/hv. norske tekster Utleie SF


Denne nærmest ekspresjonistiske og eksistensielle filmen fra svartedauden huskes best for sine mange slående svart/hvitt -bilder: Som Max von Sydov når han spiller sjakk med døden, heksebrenningen og den avsluttende dødsdansen. Etter den kunstneriske gjennombruddsfilmen GjøglernesAften fra 1953, fikk Bergman større frihet som filmskaper. Dette gjorde ham til en mer seriøs ,grublende kunstner, og arbeidene hans fikk et sterkere preg av de mørke og foruroligende stemningene mange forbinder med Ingmar Bergman på 50- og 60- tallet.

Det syvende seglet trekker veksler på Bergmans sterke forankring i teateret, med elementer av absurd teater, farse, Shakespeare og middelaldermystikk. Filmen kretser om temaer som spørsmålet om Guds eksistens, menneskets manglende evne til å leve med sin skyldfølelse og behovet for nåde. Selve handlingen foregår i middelalderen, da svartedauden herjet i Europa. Max von Sydov fremstiller den svenske ridderen Antonius som vender tilbake fra korstogene sammen med sin jordnære våpendrager Jøns. På sin reise hjem møter de en rekke andre reisende, blant dem et skuespillerfølge. Alle de andre i følget er kristne, men ridder Antonius har mistet sin tro. Overalt rundt dem blir vi vitne til død, desperasjon og nød.

Antonius mener at om det fantes en Gud, ville han ikke tillate all denne elendigheten. Og om han tillot det, var han ikke verdig menneskenes lydighet og kjærlighet. Til slutt blir ridder Antonius selv innhentet av døden. For å vinne tid utfordrer han døden til et parti sjakk. I sin forsvarstale sier Antonius: "Jeg vil ha kunnskap, ikke tro. Hvorfor skal Gud skjule seg bak halvkvedede løfter og usynlige mirakler?" Men døden har ikke noe svar, og Gud forblir taus. Det syvende seglet er en sterk og besettende film som setter fokus på livets grunnleggende gåter.

ys/red.


Nettverksgruppa [--] rune@nvg.ntnu.no