Årsrapport, Trondheim Astronomiske Forening 2001

Trondheim Astronomiske Forening hadde et aktivt år også i 2001. Observatoriet ble innviet i februar, og er siden brukt både til ren forlystelse og til seriøse observasjoner.

Vi nådde ikke alle våre målsetninger i 2001. De rutinemessige tingene som medlemsmøter, medlemsblad og hyppig informasjon til medlemmene om astronomiske begivenheter ble gjort på en måte som styret betrakter som tilfredsstillende. De største skuffelsene var at vi ikke kjøpte inn teleskoper til utlån i løpet av året og at det ikke ble noen større tur i år som planlagt (se detaljer nedenfor).

Overskuddet ble på kr. 11029.11 mot et budsjettert underskudd på kr. 3000,-. Årsaken er i hovedsak at kr. 10000, som var avsatt til innkjøp av teleskoper, ikke ble brukt. Teleskopkjøpet gjøres i stedet i 2002. Ellers ble det en god del uforutsette utgifter til utbedringer av observatoriet og utstyr til dette. Disse økte utgiftene ble i stor grad kompensert av langt større inntekter enn forutsatt fra foredrag om astronomi som TAF holdt, spesielt et større oppdrag for Barne- og Ungdomsavdelingen ved Trondheim Folkebibliotek.

Medlemmer og medlemskap
Medlemsavgiften var kr. 150,- for ordinært medlemskap, og kr. 75,- for abonnement (innmelding etter 1. oktober) og for familiemedlemskap.

16 personer meldte seg inn i TAF i 2001 mot 30 i 2000, mens 11 personer meldte seg ut eller ble strøket pga manglende innbetaling av medlemskontingent mot 2 i 2000. Dette gir en netto tilgang på 5 medlemmer slik at medlemstallet ved utgangen av 2001 var 99, hvilket er omtrent som forventet. Tre av medlemmene er familiemedlemmer. Av de 11 utmeldte var det seks skolemedlemskap til skoleklassen ved Adolf Øiens skole som ikke hadde astronomi på studietilbudet i 2001. Den dårligere rekrutteringen i 2001 sammenlignet med året før har trolig sammenheng med at mediaprofileringen har vært betydelig mindre i 2001 enn tidligere.

Valg og styre
Som ny Nestformann/Redaktør etter Thomas Jacobsson ble valgt Terje Bjerkgård. Ellers ble Birger Andresen (Leder), Tone-Lill Seppola (Tur-/Møtekoordinator) og Magnus Reigstad (Varamedlem) gjenvalgt på generalforsamlingen. Styret har ellers bestått av Tove Selliseth (Sektretær) og Bernhard Røsch (Kasserer/Materialforvalter). Til valgkomitéen ble valgt Per Arne Bakken (Formann, gjenvalgt), Knut Sverre Grøn (ny) og Eivind Wahl (ny). Geir Jacobsson ble gjenvalgt som revisor. Alle valgene ble gjort uten motkandidater og i henhold til innstillingen fra valgkomitéen.

Arrangementer
Medlemsmøter. Det ble i tillegg til Generalforsamling avholdt 8 medlemsmøter i samarbeid med Autronica Astronomiske Forening. Et av møtene ble holdt i planetariet på Vitensenteret i Trondheim. Vitensenterets guide fortalte oss om mytologi på stjernehimmelen. Ekstern foredragsholder ble brukt på to andre møter; Astronomiredaktør og tidligere formann i Norsk Astronomisk Selskap, Trond Erik Hillestad (Namnå), holdt foredrag om bemannede reiser til Mars, og en av nestorene innen norsk hobbyastronomi, Theodor Abrahamsen, Hamar, holdt foredrag om sitt liv som hobbyastronom. Foredragene på de andre møtene ble holdt av TAF medlemmer. Møtene samlet typisk 20-35 deltakere, hvilket er omtrent som i 2000. Møteprogram og referater er lagt ut på foreningens internettsider på http://www.nvg.org/org/taf/.

Styremøter. Det ble holdt 1 styremøte i 2001. Møtereferat foreligger. Møtefrekvensen er for lav, og skal økes i 2002.

Observasjonskvelder. Det ble arrangert en rekke observasjonskvelder på observatoriet i Bratsberg etter at dette ble innviet i februar. Observatoriet er siden blitt brukt ganske mye når vi tar i betraktning det heller dårlige været vi hadde både i vårsesongen og etter oktober. Observatoriet er brukt både til ren forlystelse og til seriøse observasjoner av svake variable stjerner og av en nova, samt solobservasjon. Vi har forsøkt oss på mange observasjonskvelder ved spesielle begivenheter som meteorsvermene Leonidene og Geminidene, okkultasjoner og en liten asteroide som passerte bare 5 ganger så langt unna oss som månen. Alle disse begivenhetene ble dessverre ødelagt av dårlig vær.

Turer. Det ble forsøkt arrangert en langhelg-tur til Solobservatoriet på Harestua med innlagt Oslo-tur og observasjoner, samt foredrag og samvær med folk fra det store astronomimiljøet i Oslo-området. Interessen var stor da det ble spurt om folk ville være med på en slik tur, men kun ca. 10 personer meldte seg på når bindende påmelding ble sendt ut med to alternative helger. Vi hadde av økonomiske grunner satt et minimum på ca. 20 deltakere. Turen ble derfor avlyst. Det ble i stedet arrangert en svært vellykket tur til det flotte planetariet på hytta til TAF-medlem Gottfred Dale i Oppdals-fjellene. Dessverre var deltakerantallet også her lavt; nemlig 7 personer. Kort påmeldingsfrist kan ha vært et problem. Ei hytte på Hjerkinn ble leid inn i Leonidehelga 17-19. november. Seks personer ønsket å delta, men denne turen ble avlyst pga. svært dårlige værmeldinger med meget sterk vind. Interessen for turer ser generelt ut til å være så lav.

TAF-medlem Eric Jensen dro på astronomiferie til Østerrike (se Corona nr. 4/2001). Et annet medlem, Ole Petter Dybvik, deltok på astronomisk sommerleir i Slovenia (se Corona nr. 1/2002). TAF-medlem Herman Ranes reiste til solformørkelsen i Zambia i juni (se Corona nr. 3/2001).

Publikasjoner, foredrag og profilering i media
Foreningen utgav som planlagt 4 nummer av sitt medlemsblad Corona i 2001. Disse hadde til sammen 120 sider. Foreningen holdt foredrag om generell astronomi for en skoleklasse ved Nardo Barneskole, foredrag om meteoritter for Trondheim Amatørgeologiske Forening , foredrag om bemannede ferder til Mars for Nidarvoll Rotaryklubb og fire foredrag om romfart og romferder for Barne- og Ungdomsavdelingen ved Trondheim Folkebiliotek. I tillegg ble det holdt stjernekvelder for Jåren og Råbygda Barneskole (se Corona nr. 1/2001), Bratsberg Barneskole og en barnehage på Ranheim.

Som fast oversetter og artikkelforfatter hadde Birger Andresen en rekke artikler i Boliden som er tidsskriftet til Meteorgruppen i Norsk Astronomisk Selskap (NAS). Terje Bjerkgård og Thomas Jacobsson er ivrige oversettere og artikkelforfattere i Astronomi som utgis av NAS. Det har også vært portrettartikler om Brit Kristiansen og Gottfred Dale i Astronomi. Samme blad hadde også et mindre innslag om Brynjar Berg i 2001.

Foreningens internettsider har vært flittig brukt. En rekke artikler og nyheter er blitt lagt ut til glede for både TAF-medlemmer og andre hobbyastronomer i Norge. E-postlisten har vært svært flittig brukt blant annet til å informere om begivenheter på stjernehimmelen. E-postlisten hadde pr. 26. februar 2002 hele 114 medlemmer, hvorav 80 er medlemmer av TAF. E-postlisten sparer TAF for betydelige portoutgifter.

TAF deltok i nyhetssendingene til NRK Sør-Trøndelag (radio) rett før Leonidene i november og før måneformørkelsen 9. januar hvor TAF stilte opp på Torget i Trondheim med mange kikkerter helt opp til 28 cm objektiv. Torget var stappfullt av folk som i tillegg til Månen også fikk oppleve Jupiter og Saturn. Det ble stort oppslag i Adresseavisa dagen etterpå. Vi var også omtalt i Avisa Sør-Trøndelag i forbindelse med stjernekvelden ved Jåren og Råbygda Barneskole og Leonindene.

Observasjoner
Birger Andresen og Terje Bjerkgård var de to eneste TAF medlemmene som rapporterte vitenskapelig nyttige observasjoner i 2001. Dette er langt mindre enn målsetningen på 10 personer. Det ble gjort 113 observasjoner av Sola i perioden april-september, og knapt 500 observasjoner av til sammen 28 variable stjerner. De mest spennende variable stjernene var en nova i Svanen på høsten og et sjeldent utbrudd for WZ Sagittae. Observasjonene av variable stjerner rapporteres til VSNET i Japan via Variable Stjernegruppen i NAS og direkte til American Association of Variable Star Observers, mens solobservasjonene rapporteres til CV-Helios Network v/Kjell Inge Malde. Det var ikke gode nok forhold ved noen av de store stjerneskuddsvermene i 2001 til at det ble gjort seriøse meteorobservasjoner.

Innkjøp av teleskoper til utlån
Det var satt av kr. 10 000,- på budsjettet for 2001 til innkjøp av teleskoper til utlån til foreningens medlemmer. Dette ble ikke gjennomført. Årsaken er i hovedsak at arbeidet med innkjøp av teleskop ikke ble prioritert høyt nok. Av dårlige ’unnskyldninger’ nevnes at vi ble ganske usikre på hvilke typer teleskop som best dekker foreningens behov, usikkerhet rundt hvor mye penger Autronica Astronomiske Forening kunne bidra med, og at vår samarbeidspartner, Simon Engen Foto, som vi ønsker å kjøpe flest mulig av teleskopene fra, ikke kunne skaffe mange av de teleskopene som vi vurderte som mest aktuelle for klubben. Oppi alt hadde vi også litt uflaks rett før jul da vi fikk et meget godt tilbud på en Nextar fra Simon Engen Foto. Den ble imidlertid solgt før vi rakk å ta formelt stilling til tilbudet. Etter hvert bestemte vi oss for å utsette saken for å vurdere og øke beløpet vi skal kjøpe teleskop for via budsjettet for 2002.

Bygging av observatorium
TAF har bygget et meget flott observatorium i Bratsberg sammen med Autronica Astronomiske Forening. Dette ble innviet med iskald observasjonskveld 28. februar 2001 (se Corona nr. 1/2001). Observatoriet og varmestua ble vesentlig utbedret utover sommeren og høsten. Betydelig utstyr ble også montert i samme tidsrom. Blant de større jobbene som ble gjort, nevnes (1) innlegging av strøm og lys i observatoriet, (2) skifte av hjul til det skyvbare taket og (3) utbedring av fundamentet til kikkertsøylen fordi det er for store vibrasjoner til at man kan fotografere gjennom det privateide 11" Celestron Schmidt-Cassegrain teleskopet som er montert der. Dette hjalp en del, men ytterligere arbeid må gjøres med kikkertsøylen og en del andre ting sommeren 2002 før vi er helt fornøyd.

Regnskap 2001
TAF hadde et overskudd på kr. 11029.11 for 2001 mot er budsjettert underskudd på kr. 3000. De totale inntektene var på kr. 26341.25, hvorav medlemsavgiften utgjorde kr. 14175.-. Hovedårsaken til det store avviket fra budsjett er at kr. 10000 til innkjøp av kikkerter ikke ble brukt, at inntektene fra foredrag ble 2000 kroner over budsjett pga. et større oppdrag for Folkebiblioteket i Trondheim og at vi slapp utgifter til møtelokale. Egenkapitalen var kr. 28722.83 ved årsskiftet. Detaljer er gitt i det vedlagte regnskapet.

Det er spart store utgifter til trykking gjennom at FESIL ASA har sponset TAF med papir og trykking. Vi har også vært så heldige å få ha gratis møtelokale hos Autronica i hele år 2001.

Det er spart betydelige portoutgifter ved at egnet post sendes ut via E-postlisten og annen post i størst mulig grad leveres direkte på døra til medlemmene av 7 "postbud". Vi skulle gjerne hatt et "postbud" til som skal dekke Heimdal/Kolstad området.

_____________________________________________

Trondheim Astronomiske Forening, 10. mars 2002

Birger Andresen

Terje Bjerkgård

Bernhard Røsch
Leder Nestleder/Redaktør Kasserer/Materialforvalter
 
Tove Selliseth Tone-Lill Seppola Magnus Reigstad
Sekretær Tur- og Møtekoordinator Varamedlem