Årsberetning, Trondheim Astronomiske Forening 2003

Trondheim Astronomiske Forening hadde et aktivt år også i 2003. Foreningen økte medlemsmassen fra 112 til 114 i 2003. Observatoriet ble flittig brukt både til ren forlystelse og til seriøse observasjoner. Et teleskop, egentlig kjøpt i 2002, ble tatt i bruk tidlig på våren 2003. I tillegg ble det kjøpt inn et sett planetfiltre som har vist seg å være gode for å bedre kontraster for både planeter og månen.

Vi nådde alle de viktigste målene for 2003. De rutinemessige tingene som medlemsmøter, medlemsblad og hyppig informasjon til medlemmene om astronomiske begivenheter ble gjort på en måte som styret betrakter som tilfredsstillende. Det ble arrangert en tur til solobservatoriet ved Harestua på Hadeland og til hobbyastronom Odd Trondal, Oslo i september. Den eksterne foredragsvirksomheten var liten i 2002, men TAF hadde besøk av en skoleklasse på observatoriet. Flere grupper stod i kø, men ble forhindret av vedvarende dårlig vær. TAF profilerte seg også både i lokalpressen (Adresseavisen og Avisa Sør-Trøndelag) og ved flere anledninger hos NRK, både i lokalsendingene og i riksdekkende radio, samt radiokanalen til Adresseavisa - RadioAdressa.

I begynnelsen av året fikk TAF en ny og "friskere" logo etter en logokonkurranse blant medlemmer og andre. Det ble laget en T-skjorte med logo-motivet på. Det ble solgt 63 av i alt innkjøpt 200 T-skjorter for kr. 100,- per stk.. Det ble i 2003 også startet arbeid med å lage en brosjyre for TAF som viser hva foreningen holder på med. Denne er nå ferdig (februar 2004).

Overskuddet for 2003 ble på kr. 7658,15 mot et budsjett som skulle være i balanse. Detaljer er gitt nedenfor under regnskap 2003 og i Resultatregnskapet.

Medlemmer og medlemskap.
Medlemsavgiften var kr. 150,- for ordinært medlemskap, og kr. 75,- for abonnement (innmelding etter 1. oktober) og for familiemedlemskap. Avgiftene har vært uendret fra starten i 1998.

16 personer meldte seg inn i TAF i 2003 mot 16 i 2001 og 18 i 2002, mens 14 personer meldte seg ut eller ble strøket pga manglende innbetaling av medlemskontingent mot 11 i 2001 og 5 i 2002. Dette gir en netto tilgang på 2 medlemmer slik at medlemstallet ved utgangen av 2003 var 114.

Valg og styre.
På generalforsamlingen i april ble Terje Bjerkgård valgt som ny leder etter Birger Andresen, som overtok nestleder/redaktør vervet etter Terje Bjerkgård. Tom Reidar Henriksen overtok som tur- og møte-koordinator etter Tone-Lill Seppola. Silje Kufaas Tellefsen overtok som varamedlem i styret etter Magnus Reigstad. Styret har ellers bestått av Kari Stensrud (sekretær) og Brynjar Berg (kasserer/ materialforvalter. Birger Andresen har deler av perioden fungert som kasserer (grunnet sykefravær) og/eller leder (grunnet lengre reiser). Til valgkomitéen ble valgt Eivind Wahl (gjenvalgt), Per Arne Bakken (gjenvalgt) og Knut Sverre Grøn (gjenvalgt). Geir Jacobsson ble gjenvalgt som revisor. Alle valgene ble gjort uten motkandidater og i henhold til innstillingen fra valgkomitéen.

Arrangementer.
Medlemsmøter. Det ble i tillegg til Generalforsamling avholdt 9 medlemsmøter i samarbeid med Autronica Astronomiske Forening. Ekstern foredragsholder ble brukt på to møter; I februar holdt Stipendiat v/NTNU Nils Erland Leinebø Haugen foredraget "Masseoverføring til kompakte stjerner og sorte hull" og i september holdt Carsten Arnholm, Norsk Astronomisk Selskap foredraget " Digital astrofoto". Foredrag av to eksterne foredragsholdere pr. år er litt i underkant av målsetningen om at hvert 3. foredrag har ekstern foredragsholder. Møtene samlet typisk 25-35 deltakere, hvilket er omtrent som i 2001 og i 2002. Møteprogram og referater er lagt ut på foreningens internettsider på http://www.nvg.org/org/taf

Styremøter. Det ble holdt bare ett styremøte i 2003, hvilket er for lite. Dette skyldes i hovedsak mye reisevirksomhet fra lederens side. Møtereferat foreligger.

Observasjonskvelder. Det ble arrangert et titalls observasjonskvelder på observatoriet i Bratsberg. Svært mange av foreningens medlemmer i Trondheimsområdet har nå vært minst en tur på observatoriet som blir brukt både til ren forlystelse og til seriøse observasjoner av variable stjerner og sola.

TAF deltok på landsomfattende web-cast organisert gjennom Norsk Astronomisk Selskap (NAS) under Merkurpassasjen 7. mai. Det var Kai Rune og Brynjar Berg som stod for overføring av bilder til Oslo, noe som fungerte bra!

Vi stilte også opp på parkeringsplassen ved City Syd under den partielle solformørkelsen 31. mai. Vi hadde annonsert i Adresseavisen både begivenheten og at vi ville stille opp der. Anslagsvis 200 mennesker trosset regnværet tidlig den morgenen, men dessverre kom det ikke noe større gløtt i det tykke skydekket. Noen medlemmer dro noen mil sørover og vestover fra Trondheim og var langt mer heldige med været. Vi i Trondheim sentrum var nesten de eneste i hele Norge som hadde dårlig vær...

Kai Rune og Brynjar Berg forsøkte også å overføre denne begivenheten via web-cast til NAS, men været ødela.

Det var invitert til observasjonskveld under måneformørkelsen 9. november, men det at formørkelsen var etter midnatt, gjorde nok at kun to personer tok kjøreturen ut til observatoriet. Mange observerte hjemmefra.

Turer. 5.-7. september ble det arrangert tur til Solobservatoriet ved Harestua, ledet av tur- og møtekoordinator Tom Reidar Henriksen. Dessverre kunne verken leder eller nestleder delta. 13 stykker deltok, hvorav 2 stykker sørfra. Været var dessverre heller dårlig, men det ble hvertfall observasjoner av Sola med H-alfa filter og omvisning ved Ole Peder Sveen, bestyreren som er ildsjel ved det gamle observatoriet. Turen inkluderte også besøk hos Odd Trondal i Groruddalen like utenfor Oslo. Han eier Norges største amatørteleskop som har et speil med diameter på hele 61 cm. Dette var for mange høydepunktet ved den tross alt vellykkede turen.

Publikasjoner, foredrag og profilering i media.
Foreningen utgav som planlagt 4 nummer av sitt medlemsblad Corona i 2003 med til sammen 120 sider. Foreningen holdt observasjonskveld på observatoriet ved Bratsberg for en skoleklasse (5. klasse) fra Åsveien Skole på Byåsen i april. Det var også flere andre skoleklasser og speidere som også gjerne ville ha observasjonskveld, men disse arrangementene ble avlyst på grunn av dårlig vær.

Som fast oversetter og artikkelforfatter hadde Birger Andresen en rekke artikler i Boliden som er tidsskriftet til Meteorgruppen i Norsk Astronomisk Selskap (NAS). Terje Bjerkgård bidrog til en del nyhetsstoff og redigerte også denne spalten i et av numrene til Astronomi som utgis av NAS, hvor forøvrig også Birger Andresen, Eric Jensen og Christian Øverland har bidratt.

Foreningens internettsider har vært flittig brukt. En rekke artikler og nyheter er blitt lagt ut til glede for både TAF-medlemmer og andre hobbyastronomer i Norge. E-postlisten (informasjonstjenesten) har vært svært flittig brukt blant annet til å informere om begivenheter på stjernehimmelen. Den hadde pr. 31. desember 2003 godt over 100 medlemmer, hvorav de fleste TAF-medlemmene er med. E-postlisten sparer TAF for betydelige portoutgifter. Det ble i 2002 opprettet et nytt epost-basert diskusjonsforum for TAF (taf-lista). Denne blir administrert av Herman Ranes som også har laget denne lista. Lista har vært en god del brukt, både til å informere om begivenheter, til diskusjon og andre ting. De aller fleste av deltakerene på epost-tjenesten er også medlemmer av taf-lista.

Birger Andresen laget søkekarter for Norsk Astronomisk Selskap (NAS) for enkelte himmelobjekter. Disse ble brukt i lokale og landsdekkende aviser, og på NAS sine websider. Birger Andresen lager også stadig nye offisielle karter for variable stjerner i samarbeid med Variable Stjernegruppen i NAS.

Observasjoner.
Birger Andresen, Terje Bjerkgård og Bjørn Willmann rapporterte i 2003 henholdsvis 171, 29 og 98, til sammen 298 vitenskapelig nyttige observasjoner av sola til CV-Helios Network v/Kjell Inge Malde. Dette er en gledelig økning fra 200 observasjoner rapportert av to observatører i 2002.

Birger Andresen (836 obs. av 80 ulike stjerner) og Tom Reidar Henriksen (26 obs. av 13 ulike stjerner) bidro med til sammen 862 vitenskapelig nyttige observasjoner av ialt 82 ulike variable stjerner i 2003. Dette er en gledelig økning fra drøyt 800 observasjoner av 56 variable stjerner gjort av to observatører i 2002. Programmet består hovedsakelig av Mira-stjerner, Dvergnovaer samt noen semi-regulære stjerner, Kefeider og R CrB stjerner. Observasjonene av variable stjerner rapporteres til VSNET i Japan via Variable Stjernegruppen i NAS og direkte til American Association of Variable Star Observers.

Innkjøp av utstyr og annet.
Det ble i 2003 kjøpt inn solformørkelsesbriller til spesielt solformørkelsen i mai, men også til de store solflekkene som var synlige i året. Det ble også kjøpt inn Baader solfilterduk til teleskoper blant medlemmene. En annen større utgiftspost var anskaffelse av T-skjorter med TAF-logo. Til teleskopene til foreningen ble det også kjøpt inn et sett med planetfiltre. TAF abonnerte i 2003 på Sky & Telescope, Astronomi og AstroRapport. Av NAS fikk vi som gave til Merkurpassasjen og solformørkelsen et Phillips ToUcam WEB-kamera med IR- blockingfilter og Mogg adapter.

Regnskap 2003.
TAF hadde et overskudd på kr. 7658,15 for 2003 mens budsjettet var ment å være i balanse. De totale inntektene var på kr. 32499,89, hvorav medlemsavgiften utgjorde kr. 16 650.-. Hovedårsaken til det store avviket fra budsjettet er (a) gratis møterom (+ kr 1000,-) og (b) mindre utgifter til tur (netto + kr. 3160,-) og trykking av medlemsblad (+ kr.3756,-), samt (c) 20% avskrivning av teleskopene (- kr 3570). Knapt kr 9500,- er investert i usolgte TAF T-skjorter (kr. 9088) og fargefiltersett til observatoriet (kr. 403). Egenkapitalen var kr. 49836,58 ved utgangen av 2003, hvorav kr. 14682,34 er bokført verdi av teleskoper med utstyr og kr. 9088,55 er innkjøpsverdien av usolgte T-skjorter. Bøker og tidsskrifter er ikke aktivert som eiendeler med verdi i balansen. Verdien av teleskop og optisk utstyr nedskrives med 20% av innkjøpsverdi pr. år fra og med året etter innkjøpet ble gjort. Salgsartikler på lager bokføres med innkjøpsverdi. Vår bankbeholdning har gått ned fra kr. 37171,04 til kr. 25921,66. Dette skyldes i hovedsak mindre netto gjeld til leverandører og innkjøpet av T-skjorter som ikke er solgt. Detaljer er gitt i det vedlagte regnskapet.

Det er spart betydelige utgifter til trykking gjennom at FESIL ASA har delvis sponset TAF med papir og svært billig trykking. Vi har også vært så heldige å få ha gratis møtelokale hos Autronica i hele år 2003. Disse tingene blir det nå endring på.

Det er spart store portoutgifter, anslagsvis 6-7 tusen kroner, ved at egnet post sendes ut via E-postlisten og at annen post i størst mulig grad leveres direkte på døra til medlemmene av 7 "postbud".

_____________________________________________

Trondheim Astronomiske Forening, 15. mars 2004

 

Terje Bjerkgård                        Birger Andresen                        Brynjar Berg

                 Leder                               Nestleder/Redaktør              Kasserer/materialforvalter  

 

               Kari Stensrud                  Tom Reidar Henriksen                   Silje Kufaas Tellefsen

       Sekretær                       Tur- og Møtekoordinator                   Varamedlem