Årsberetning, Trondheim Astronomiske Forening 2004

Sammendrag
Trondheim Astronomiske Forening hadde et aktivt år også i 2004. Foreningen økte medlemsmassen fra 114 i 2003 til 125 i 2004. Observatoriet ble flittig brukt både til ren forlystelse og til seriøse observasjoner. Et nytt teleskop (Orion ST-80 med kamerastativ) ble innkjøpt høsten 2004. I tillegg ble det kjøpt inn et UHC filter beregnet på observasjoner av utstrakte gasståker.

Vi nådde alle de viktigste målene for 2004. De rutinemessige tingene som medlemsmøter, medlemsblad og hyppig informasjon til medlemmene om astronomiske begivenheter ble gjort på en måte som styret betrakter som tilfredsstillende. Det ble arrangert en vellykket foreningstur til en hytte på Dovrefjell og tur til Helge Hagens flotte observatorium med 12" teleskop i Leksvik. Det ble holdt to eksterne foredrag i 2004; Melhus Rotary og 7. klasse ved Sjetne barneskole. TAF hadde besøk av en skoleklasse på observatoriet.

Overskuddet for 2004 ble på kr. 5853,24 mot et budsjett som skulle være i balanse. Detaljer er gitt nedenfor under regnskap 2004 og i Resultatregnskapet.

Medlemmer og medlemskap
Medlemsavgiften var kr. 150,- for ordinært medlemskap, og kr. 75,- for abonnement (innmelding etter 1. oktober) og for familiemedlemskap. Dette er i 2005 endret til henholdsvis kr. 200,- og kr. 100,-, mens juniorer (aldersgrense 18 år) også betaler kr. 100,-.

22 personer meldte seg inn i TAF i 2004, mens 11 personer meldte seg ut eller ble strøket pga manglende innbetaling av medlemskontingent. Dette gir en netto tilgang på 11 medlemmer slik at medlemstallet ved utgangen av 2004 var 125. Medlemstallet har vist en jevn stigning siden TAF ble stiftet i 1998: 66 (1999), 94 (2000), 99 (2001), 112 (2002), 114 (2003), 125 (2004).

Valg og styre
På generalforsamlingen i april ble Terje Bjerkgård gjenvalgt som leder, Kari Stensrud ble gjenvalgt som sekretær, mens Stein O. Wasbø overtok som kasserer/materialforvalter etter Brynjar Berg. Silje Kufaas Tellefsen ble gjenvalgt som varamedlem i styret.

Styret har ellers bestått av Birger Andresen (nestleder/redaktør) og Tom Reidar Henriksen (møteleder/ turkoordinator.

Til valgkomitéen ble valgt Eivind Wahl (gjenvalg), Albin Kristiansen (ny) og Knut Sverre Grøn (gjenvalg). Geir Jacobsson ble gjenvalgt som revisor. Alle valgene ble gjort uten motkandidater og i henhold til innstillingen fra valgkomitéen.

Arrangementer
Medlemsmøter. Det ble i tillegg til Generalforsamling avholdt ni medlemsmøter. Ekstern foredragsholder ble brukt på et møte; i april holdt Bjørn Haakon Granslo fra NAS foredraget "Hvordan observere kometer". Tre foredrag ble holdt av fagastronomer fra NTNU i Trondheim; to av professor Jan Myrheim om henholdsvis hvite dverger og nøytronstjerner, samt et av stipendiat Ole Petter Dybvik om mørk materie. Vi holdt derfor målsetningen om at minst hvert tredje foredrag holdes av ekstern foredragsholder eller av en person med yrkesmessig tilknytning til det fagfeltet foredraget handler om.
Møtene samlet typisk 25-35 deltakere, hvilket er omtrent som foregående år. Møteprogram og referater blir etterhvert lagt ut på foreningens internettsider på http://www.nvg.org/org/taf/.

Styremøter. Det ble avholdt to styremøter i 2004, hvilket har vært passende med tanke på saker som har krevd diskusjoner. En del saker har styret også avgjort ved hjelp av diskusjoner på e-post. Referater fra styremøtene foreligger.

Observasjonskvelder. På grunn av mye dårlig vær ble det ikke arrangert så mange observasjonskvelder på observatoriet i Bratsberg i 2004 som i foregående år.

Turer. 10.-12. september ble det arrangert tur til Hjerkinn på Dovrefjell, ledet av Tom Reidar Henriksen. 14 stykker deltok, inklusive to ikke-medlemmer. Mot all formodning ble været bra begge nettene, og de som dro kunne nyte nattehimmelen på fjellet. Det ble også et spennende nærmøte med moskus under fottur på dagen lørdag. Turen er for øvrig behørig dekket i Corona no.4/2004 og i bladet til Norsk Astronomisk Selskap - Astronomi. (nr. 2/2005). Vi hadde også en flott tur til Helge Hagens imponerende observatorium i Leksvika (se omtale i Corona nr. 1/2005).

Publikasjoner, foredrag og profilering i media
Foreningen utgav som planlagt 4 nummer av sitt medlemsblad Corona i 2004 med til sammen 120 sider. Til sammen har det vært 18 forskjellige bidragsytere i medlemsbladet, noe som må sies å være bra.

I forbindelse med Venuspassasjen hadde 7 TAF-medlemmer bidrag i Astronomi, bladet til Norsk Astronomisk Selskap. I tillegg har Birger Andresen bidratt med to lengre artikler i bladet.

Foreningens internettsider har vært flittig brukt. En rekke artikler og nyheter er blitt lagt ut til glede for både TAF-medlemmer og andre hobbyastronomer i Norge. E-postlisten (informasjonstjenesten) har i økende grad blitt erstattet av TAF-lista, og ble i liten grad brukt i 2004. Det ble derfor på styremøtet i januar 2005 besluttet å legge ned E-postlista og kun bruke TAF-lista som informasjonskanal. TAF-lista blir meget godt administrert av Herman Ranes og blir i tillegg til diverse informasjoner, også brukt til forskjellige diskusjoner.

Birger Andresen laget søkekarter for Norsk Astronomisk Selskap (NAS) for enkelte himmelobjekter. Disse ble brukt i lokale og landsdekkende aviser, og på NAS sine websider. Birger Andresen lager også stadig nye offisielle karter for variable stjerner i samarbeid med Variable Stjernegruppen i NAS.

TAF deltok på landsomfattende web-cast organisert gjennom Norsk Astronomisk Selskap under Venuspassasjen 8. juni. Det var Stein O. Wasbø, Kai Rune og Brynjar Berg som stod for overføring av bilder til Oslo, noe som fungerte meget bra! Ja, i begynnelsen av passasjen var faktisk bildene fra Trondheim de eneste som var tilgjengelige, noe som skyldtes at resten av landet hadde dårlig vær. Bildene ble gjennom web-casten også direkte linket i blant annet Storbritannia og hos NASA!

Venuspassasjen ble også brakt ut til allmennheten ved at TAF’ere stilte opp teleskoper på torget i Trondheim, noe som også ble dekket behørig av både NRK, TV-Norge, flere radiokanaler og lokalaviser.

Før Venuspassasjen ble vist til folk på torget hadde en rekke TAF’ere tatt turen opp til observatoriet på Bratsberg.

TAF profilerte seg i tillegg til dekningen under Venuspassasjen også både i lokalpressen (Adresseavisen og Avisa Sør-Trøndelag), lokal-TV (TV-Trøndelag) og ved flere anledninger hos NRK, både i lokalsendingene og riksdekkende radio (Lederen gjennom blant annet seriene "Planetene" og "Verdensrommet" i NRK1), samt radiokanalen til Adresseavisa – RadioAdressa.

Observasjoner
Birger Andresen, Terje Bjerkgård og Bjørn Willmann rapporterte i 2004 henholdsvis 166, 32 og 75, til sammen 273, vitenskapelig nyttige observasjoner av Sola til CV-Helios Network v/Kjell Inge Malde. Dette er omtrent det samme antall som ble rapportert i 2003 av de samme observatørene.

Birger Andresen (1002 obs. av 81 ulike stjerner), Tom Reidar Henriksen (50 obs. av 24 ulike stjerner) og Terje Bjerkgård (19 obs. av 6 ulike stjerner) bidro med til sammen 1071 vitenskapelig nyttige observasjoner av ialt 86 ulike variable stjerner i 2004. Dette er en gledelig økning fra snaut 900 observasjoner av 81 variable stjerner gjort av to observatører i 2003. Programmet består hovedsakelig av Mira-stjerner, Dvergnovaer samt noen semi-regulære stjerner, Kefeider og R CrB stjerner. Høydepunktene var to supernovaer. Observasjonene av variable stjerner rapporteres til VSNET i Japan via Variable Stjernegruppen i NAS og direkte til American Association of Variable Star Observers.

Innkjøp av utstyr og annet
Det ble i 2004 kjøpt inn solformørkelsesbriller til Venuspassasjen i juni via NAS og Baader solfilterduk til teleskoper blant medlemmene. Både briller og solfilterduk ble utsolgt temmelig raskt etter innkjøp.

Det ble kjøpt inn et nytt teleskop til utlån blant medlemmene, en Orion 80 mm Short-tube refraktor med tilhørende stativ. Dette er et veldig lett transporterbart og brukervennlig teleskop. Vi har nå altså tre teleskoper til utlån til medlemmene. Det ble i tillegg kjøpt inn et UHC smalbåndsfilter, såkalt "nebulafilter" til bruk på utstrakte tåkeobjekter. Filteret har vært prøvd med godt utbytte på blant annet Oriontåken og Krabbetåken.

Et bio-toalett ble kjøpt inn til observatoriet.

Regnskap 2004
TAF hadde et overskudd på kr. 5853,24 for 2004 mens budsjettet var ment å være i balanse. De totale inntektene var på kr. 31 036,83, hvorav medlemsavgiften utgjorde kr. 18000,-. De totale kostnadene var på 25 221,59. Hovedårsakene til avviket er at utgiftene til trykking av medlemsblad, bevertning på medlemsmøter, portoutgifter, drift av observatorium, samt diverse uforutsette utgifter ble lavere enn antatt.

Nytt for regnskapet i 2004, er at det er innført et system med driftsmiddelkartotek, samt at avskrivning på observatorieutstyr er tatt med i regnskapet. På den måten kommer også våre eiendeler fram i regnskap og budsjetter. Teleskoputstyr nedskrives med 20 % pr. år fra året etter innkjøp.

Egenkapitalen var kr. 55 689,82 ved utgangen av 2004, hvorav kr. 15 577,91 er bokført verdi av teleskoper med utstyr og kr. 7 894,46 er innkjøpsverdien av usolgte T-skjorter. Bøker og tidsskrifter er ikke aktivert som eiendeler med verdi i balansen. Salgsartikler på lager bokføres med innkjøpsverdi. Vår bankbeholdning har økt fra kr. 25 921,66 ved utgangen av 2003 til kr. 32 663,45 ved utgangen av 2004. Økningen skyldes i hovedsak lavere kostnader enn budsjettert. Detaljer er gitt i det vedlagte regnskapet.

Det er spart betydelige utgifter til trykking gjennom at FESIL ASA fremdeles sponser TAF med billig papir og trykking. Det ble også spart store portoutgifter, anslagsvis 6-7 tusen kroner, ved at egnet post sendes ut via TAF-lista og at Corona og annen post i størst mulig grad leveres direkte på døra til medlemmene av TAFs egne "postbud".

_____________________________________________

Trondheim Astronomiske Forening, 28. mars 2005

Terje Bjerkgård
Leder
Birger Andresen
Nestleder/Redaktør
Stein Ommund Wasbø
Kasserer og Materialforvalter
Kari Stensrud
Sekretær
Tom Reidar Henriksen
Tur- og Møtekoordinator
Silje Kufaas Tellefsen
Varamedlem