Årsberetning, Trondheim Astronomiske Forening 1999.

Trondheim Astronomiske Forening hadde et aktivt år i 1999. Vi nådde alle våre viktige målsetninger med et unntak. De målene vi nådde var, i tilfeldig rekkefølge, å bli minst 50 medlemmer, utgi fire nummer av medlemsbladet med rimelig bra kvalitet, opprette en rimelig god Internettside, gjennomføre månedlige medlemsmøter unntatt i sommermånedene, arrangere minst en observasjonskveld på våren og en på høsten, gjøre vitenskapelig nyttige observasjoner, informere lokalbefolkningen om viktige astronomiske begivenheter gjennom lokalpressen, hjelpe medlemmene med nyttige tips og inspirasjon, oppnå et overskudd minst som budsjettert og ikke minst ha det moro sammen. Det eneste store målet som ikke ble oppnådd var ferdigstilling av observatorium. Årsaken var at vi for sent oppdaget at vi måtte ha formell byggetillatelse. Vi har allikevel kommet et godt stykke på vei med observatoriet.

Foreningen har Internet-, Observatorie-, Observasjons-, Redaksjons-, Tur & møte-, og Valgkomite.

Overskuddet ble på kr. 6451,10 mot budsjettert kr. 961,50. Årsaken er flere medlemmer enn budsjettert og at vi sparte mye porto etc. på E-postlista og direkte levering av post.

Medlemmer og medlemskap.
I tillegg til en medlemsavgift på kr. 150,- for ordinært medlemskap, ble det på Generalforsamlingen besluttet å innføre såkalt "familiemedlemskap" fra og med år 2000. Første familiemedlem betaler ordinær medlemsavgift, mens resten av familiemedlemmene betaler halv avgift. Kun et eksemplar av medlemsbladet og annet skriftlig materiell sendes til husstanden. Alle familiemedlemmene har ellers fulle medlemsrettigheter.

Mot slutten av året besluttet Styret å innføre såkalt "abonnement" til halv medlemsavgift for personer som melder seg inn etter 1. oktober, samt såkalt "skolemedlemskap" hvor skoleklasser betaler ordinær medlemsavgift for 1/3 av elevene. Hele klassen kan delta på medlemsmøter og andre arrangementer i TAF regi, men klassen får tilsendt like mange eksemplar av medlemsblader og annet skriftlig materiell som de har betalt ordinær medlemsavgift for. Dette er også det antall stemmer klassen har på Generalforsamlingen.

25 personer meldte seg inn i TAF i 1999, mens 18 personer ble strøket pga manglende innbetaling av medlemskontingenten. Ved utgangen av 1999 hadde TAF 66 medlemmer, hvorav 58 var ordinære medlemmer og 8 var "abonnenter". Dette er over målsetningen på 50 medlemmer. Det var forventet at mange passive medlemmer falt fra når medlemsavgift ble innført fra om med 1999.

Valg.
Birger Andresen (Leder), Thomas Jacobsson (Nestleder/Redaktør), Tone-Lill Seppola (Tur-/Møtekoordinator) og Magnus Reigstad (Varamedlem) ble gjenvalgt på generalforsamlingen. Valgkomitéen bestående av Per Arne Bakken, Øyvind Kristiansen og Roald Høyer-Hansen ble også gjenvalgt. Rudolf Stoum ble valgt til revisor. Alle vervene er for et år bortsett fra Nestleder/Redaktør og Tur-/møtekoordinator som er for to år.

Arrangementer.
Medlemsmøter. Det ble i tillegg til Generalforsamling avholdt 8 medlemsmøter i samarbeid med Autronica Astronomiske Forening. Et av møtene ble holdt i planetariet i Vitensenteret. Eksterne foredragsholdere ble brukt på to av møtene; Professor Erlend Østgård fra Fysisk Institutt på Lade og Arnulf Løken fra UFO Norge. Foredragene på de andre møtene ble holdt av TAF medlemmer. Møtene samlet typisk 15-30 deltakere. Møtereferater foreligger.

Styremøter. Det ble holdt 2 styremøter i 1999. Møtereferater foreligger.

Observasjonskvelder. Det ble arrangert observasjonskveld ved Jonsvannet i mars hvor 15-20 medlemmer i perioder fikk gleden av å observere månen og noen andre objekter før det skyet helt over. I tillegg møttes 13 personer ved Jonsvannet for å observere meteorsvermen Leonidene 17. november. Disse fikk oppleve meget stor aktivitet på tross av langt fra perfekte forhold. Det ble en natt de kommer til å huske lenge. Lørdag 16. oktober arrangerte TAF en vellykket observasjonsdag på Torget i Trondheim for å se på solflekker og Venus på høylys dag. Rapporter fra Leonidene og Torget er å finne i foreningens medlemsblad.

Turer. Det ble arrangert tur til innsjøen Feren ved Meråker 4. september for å lete etter en stor meteoritt som trolig brøt gjennom 1 meter tykk is ca. 25 meter fra land i april 1984. Drøyt 20 medlemmer av TAF deltok med eller uten familie. Ingen meteoritt ble funnet, men det viste seg senere at vi hadde bommet på stedet med ca. 5 meter. Videre arbeid ble utsatt i påvente av rettslig avklaring på en konflikt mellom et øyenvitne som har tatt ut muting under bergverksloven, og grunneier om hvem som har rettigheten til en eventuell meteoritt. Det ryktes at en meteoritt kan være verdt flere millioner kroner dersom internasjonale eksperter på meteoritter har rett i at objektet som laget et to meter stort hull i isen er minst 100, kanskje 500 kg. TAF har sammen med grunneieren som mål å sikre at meteoritten forblir i Norge til glede for norske forskere, lokalsamfunnet og det norske folk, og ikke auksjoneres bort i utlandet. En artikkel om Feren meteoritten finnes i medlemsbladet.

Tre av foreningens medlemmer reiste på ferie til sør- og mellom-Europa i forbindelse med solformørkelsen 11. august. De to som dro til Ungarn kunne glede seg over en fantastisk opplevelse i fint vær, mens han som var i Tyskland dessverre ikke hadde værgudene på sin side. I Norge var formørkelsen ikke total. TAF arrangerte et populært astrotreff i midtbyen under solformørkelsen. Været var dessverre heller dårlig. Rapporter finnes i medlemsbladet.

Publikasjoner, foredrag og profilering i media.
Foreningen utgav som planlagt 4 nummer av sitt nye medlemsblad Corona i 1999. Disse hadde til sammen 102 sider. Foreningen holdt også generelle foredrag om astronomi for henholdsvis Leksvik Naturforum, Leksvik Pensjonistlag og Malvik Folkebibliotek.

Som fast oversetter og artikkelforfatter hadde Birger Andresen en rekke artikler i Boliden som er tidsskriftet til Meteorgruppen i Norsk Astronomisk Selskap (NAS). De største artiklene handlet om Leonidene og om meteorittjakten i Feren. Terje Bjerkgård er oversetter og artikkelforfatter i "Astronomi" som utgis av NAS, og Roald Høyer Hansen bidrar med Layout i samme tidsskrift.

Foreningens internettsider ble lansert i mai. Disse inneholder mye informasjon om foreningen og om astronomi generelt. Det er også opprettet en E-postliste hvor informasjon om nyheter og aktiviteter sendes ut til medlemmer og andre interesserte som har E-post. Det er gratis for alle å være medlem av denne E-postlisten. Den har pr. 1. april år 2000 hele 80 medlemmer, hvorav 56 er medlemmer av TAF. E-postlisten sparer TAF for betydelige portoutgifter.

TAF ble omtalt i TV2-nyhetene, lokal-radio og i en rekke Nord-Trønderske aviser i forbindelse med en stor meteor som ble observert over store deler av Trøndelag på ettermiddagen 2. pinsedag. Innslaget på TV2 var fra en åstedsbefaring på Høylandet som TAF deltok i sammen med UFO-Norge. Hele 32 personer var i kontakt med TAF for å fortelle om en ildkule like klar som fullmånen. Observasjonene var svært motstridende med hensyn til objektets bane.

TAF fikk også betydelige oppslag i lokalpressen og lokal-TV i forbindelse med solformørkelsen 11. august. I tillegg fikk TAF oppslag i Adresseavisen i forbindelse med meteorsvermene Perseidene i august og Leonidene i november, samt en artikkel om Iridium satellitter.

Observasjoner.
TAF medlemmer rapporterte vitenskapelig nyttige observasjoner fra meteorsvermene Perseidene (12. aug.), Leonidene (17. nov.) og Geminidene (14. des.) til Meteorgruppen i NAS. I tillegg ble det sendt inn 18 observasjoner av novaen som ble oppdaget i Ørnen i desember til Variable Stjernegruppen i NAS. Det ble også igangsatt observasjonsprosjekter for nybegynnere i 1999. Disse gikk ut på å observere utvalgte variable stjerner og Jupiters måner. Dårlig vær førte til at bare noen få medlemmer deltok i disse prosjektene.

Bygging av observatorium.
TAF samarbeider med Autronica Astronomiske Forening (AAF) om bygging av observatorium. Leieavtale for tomt i Bratsberg ble inngått med grunneier og betalt for 10 år av AAF som også kjøpte en arbeidsbrakke som skal brukes som varmestue. Varmestua ble malt utvendig og satt på plass, og fundamentet til observatoriet og kikkertsøylen ble gjort ferdig på to større og en mindre dugnad før frosten kom. Vi venter nå på byggetillatelse for å kunne bygge ferdig observatoriet som skal huse et privateid 11" Celestron Schmidt-Cassegrain teleskop. Planen er å ha observatoriet ferdig i god tid før det blir mørkt til høsten.

Regnskap 1999.
TAF hadde et overskudd på kr. 6451,10 for 1999. De totale inntektene var på kr. 13991.49, hvorav medlemsavgiften utgjorde kr. 9300.-. Detaljer er gitt i det vedlagte regnskapet.

Det er spart betydelige portoutgifter ved at egnet post sendes ut via E-postlisten og annen post i størst mulig grad leveres direkte på døra til medlemmene av 7 "postbud". Vi skulle gjerne hatt et "postbud" til som skal dekke Heimdal/Kolstad området.

_____________________________________________

Trondheim Astronomiske Forening, 4. april 2000

 

   Birger Andresen                  Thomas Jacobsson                   Bernhard Røsch
     Leder                         Nestleder/Redaktør                        Kasserer

     Tove Selliseth                     Tone-Lill Seppola                     Magnus Reigstad
      Sekretær                    Tur- og Møtekoordinator                  Varamedlem